Tuesday 14 April 2015

Imagina’t, Catalunya



Imagina’t. No es difícil:

Catalunya, desprès d’anys d’un govern PP-UPyD, un govern de retalls, retalls i mes retalls. Catalunya va votar en un referèndum, setembre 2014, que no vol independitzar-se, però amb 45% votant Si. Com resultat del moviment popular sorgint del referèndum, l’Assemblea Nacional Catalana es converteix en partit polític amb Carme Forcadell en cap davant.



Madrid ha anunciat eleccions, i el líder del PP, David Ca’Mellon* pensa que pot guanyar perquè els seus rivals Eduardo Molinos i Banda (PSOE), i Nicolàs Tabac** (UPyD)  son fluix com un drap de cuina.  Sr. Ca’Mellon promet una economia estable, però inevitablement amb uns retalls mes, sobre tot en el apartat de benestar social. L’únic amenaça, pensa Sr. Ca’Mellon, es el EEE (España Extraïda de Europa), partit de dretes liderat per un carismàtic alcohòlic sexista, Nigel Fa Rabia.



L’ANC comença a pujar en els sondejos, captant vots de PSOE  i UPyD.  Als inicis de la campanya tenia 20% del vot. Ahir va sortir els resultats de un sondejo nou: ANC 52% del vot, PSOE 24% i el PP d’en David Ca’Mellon amb només 13%.



Imagina’t, en un país amb un sistema de “First past the post” on cada comtat te el seu diputat. Guanya la persona qui ha guanyat la majoria dels vots en el comtat. Hi havia escons (es a dir, comtats) molt segurs – on hem tingut diputats de PSOE des dels temps dels dinosaures. Per exemple, Granollers, on Maria Negre (ANC), amb 20 anys i encara estudiant a l'Universitat de Barcelona, es a punt de guanyar a un dels titans del partit PSOE,  Aleix Sensegossos***.  



Tots els sondejos auguren que PP i PSOE no tindran majoria absoluta. El sondejo d’ahir indica que ANC podria tenir 50 diputats, mes que suficient per pactar amb l'un o l'altre partit, i dominar el parlament.



Es el mal somni del PP.



Imagina’t. 




* es d’origen Menorquí...

**Una broma que només funciona en escocès. Un “clegg” es el insecte gran, irritant dels cavalls i vaques – un tabac.

***Nom real Douglas Alexander, nom gaelic. Com que un doug o dug es un gos, i dug-less pot dir sense gossos... bé, es complicat fe bromes entre gaèlic, escocès i Català.

No comments:

Post a Comment